Dolany Náchod Obec Dolany, okres Náchod
kamera Kladské pomezí dětem Kladské pomezí REMO Elektra s.r.o ČEZ

Masopust 2009

(27.2. 2009)

Masopustní veselí nejen sněhu lidem nadělí

Masopustní veselí, aneb tradice je velmi dobré obnovovati a pro ostatní zachovávati. spejlovaníJe neděle 22. února roku 2009. A tak se stalo, michaniže ani tentokrát nezůstali dobrovolníci a nadšenci na masopustní veselí doma za pecí, ale pustili se s nadšením a neocenitelným elánem do tradičního masopustu, plného krásných masek, vynikajících pochoutek a s myšlenkou snažící se udržet zvyky a tradice, které poslední dobou upadají v zapomnění. Zastavit na chvíli čas, vrátit se do doby, kdy lidé nezapomínali na zvyky, měli potřebu povídat si, zastavit se a vnímat okolí. Dnešní doba je však příliš rychlá a jen díky těmto akcím si člověk uvědomí, o co vše přichází.

Po té co dostali požehnání od starosty obce se masopustní veselí vydalo od vesnice k vesnici, aby poukázalo na krásné české zvyky, aby potěšilo malé i velké, aby pohladilo po duši každého z nás. V průvodu nechyběli klauni, čerti a čertice, kouzelníci, andělé či slepice. Celé veselí se neobešlo bez zpěvu, tance, recese, či masopustních hrátek v podobě házení vajíček na povel vážených slípek. A jakýpak by to byl masopust nakupbez zabíjačkových pochoutek? vsichniBez vůně polévky? Oku lahodících jitrnicích? A slin se sbíhajících nad tlačenkou? No asi mi každý potvrdí, že bez těchto pochutin by masopust nebyl masopustem. Proto s potěšením oznamuji, že náš masopust byl tím pravým naším masopustem se vším všudy. A samozřejmě nesmím zapomenout na vás lidičky, kdo jste přišli, ochutnali a odměnili nás potleskem, něčím dobrým k snědku či k pití. Vám všem děkujeme, neboť jste nám ukázali, že námi pořádané akce nejsou zbytečné. 


vydejVelké dík také patří všem, kteří přidali ruku k dílu a podíleli se na celé přípravě masopustu. DolanyA řeknu vám, takových blázínků, kteří to vše dělali jen pro spokojenost sousedů, je v dnešní době málo, ale díky, za to, že jsou !!!

Bylo vyrobeno přes 300 žemláků, 700 jitrnic přes sto kilo ostatních zabijačkových pochutin.



Rybka

foto Jiří Plšek ml.
Obecní úřad Dolany, Dolany 32, 552 01 Dolany Královehradecký kraj, tel. +420 491 813 657, obec@dolany-na.cz
design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net
×