Dolany Náchod Obec Dolany, okres Náchod
kamera Kladské pomezí dětem Kladské pomezí REMO Elektra s.r.o ČEZ

PÁLENÍ ČARODĚJNIC 2012

(2.5. 2012)
Výborné počasí a dobrá nálada doprovázely tuto největší společenskou akci, kterou v Dolanech pořádají divadelníci ve spolupráci s místními organizacemi. Nese s sebou  tradici velkolepé vatry (složená čistě a výhradně jenom ze dříví a roští), která byla za soumraku zapálena loučemi, a po půl desáté byl odpálen ohňostroj. Celý večer hrála pro malé i velké k tanci a poslechu kapela JK band (Jiří Kárník). caredejnuce

stavbaRozměry vatry činily:        čistá výška - 6,10m - 31 pater

(66 klád v průměru od 40cm po 15cm)

 šířka základny 4,7m

  šířka na vrcholu 1,3m

 výška očí čarodějnice 8,80m

Jak tato vatra vzniká. Před devíti dny byla brigáda dobrovolníků, kteří museli pokácet na dva plné vleky dřeva. Ve středu se navozilo chvojí a větve. Stavba samotná byla započata v neděli 29. dubna v deset hodin ráno. Sešlo se nás deset pomocníků a dvě pily. Stavba probíhala v poklidu nejen lidskými silami, ale i pomocí techniky, manipolátoru MERLO, což je velké zvedací zařízení. Řezalo se, nakládalo a šlapalo chrastí do vatry až do půl páté, kdy byla vatra po vztyčení čarodějnice dokončena.zapaleni
dokonceníCo k letošním čarodějnicím dodat? Počasí naprosto ideální. Spousta malých čarodějniček a čarodějů. Lidičky, ať malé či velké, jsem viděl dobře se bavit, tancovat, radovat se, a tak to má být. To je to, proč se takováto akce dělá.
A co mě nejvíce potěšilo? Celkový pořádek, který po skončení akce zůstal. Je vidět, že většina zúčastněných byli slušní lidé, kteří vědí, jak se chovat, a že odpadky patří do koše. Je to dobrá vizitka a příklad pro děti a mládež.
!!! Velký DÍK patří všem, kteří se účastnili brigády na dřevo, stavbě vatry, obsluhy, pořadatelské službě, úklidu či samotné organizaci celé akce !!!
Výtěžek celé akce je využit na činnost DS Dolany.
Jiří Plšek
Obecní úřad Dolany, Dolany 32, 552 01 Dolany Královehradecký kraj, tel. +420 491 813 657, obec@dolany-na.cz
design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net
×