Dolany Náchod Obec Dolany, okres Náchod
kamera Kladské pomezí dětem Kladské pomezí REMO Elektra s.r.o ČEZ

Zprávy z dolanské školičky

(1.8. 2007)

Zprávy z dolanské školičky


9.5. se na dolanském hřišti sjelo 123 dětí z Velichovek, Velkého Třebešova, Zvole, Jasenné. Hostili jsme sportovce na Olympiádě málotřídek. Děti skákaly, běhaly, přehazovaly atd. Nádherný zlatý pohár starosty vyhrála velichovská škola, která získala se svými 40 dětmi nejvíc medailí a diplomů, ale i naše dvě děti získaly zlatou medaili: Anička Macháčková (4. r.) a Hanička Ridlová (5. r.). Na druhém místě se umístily školy Jasenná a Velký Třebešov. Kdo nesportoval, účastnil se také klání, ale literárního a přírodovědného. Starosta obce B. Kočica se ochotně postaral nejen o medaile a pohár, ale i o ozvučení a kvalitní fotografie. Děkujeme. Velký dík patří paní Zuzaně Červené do Johnovy pekárny v Josefově, která nám sponzorsky pomohla zpestřit občerstvení skvělými koblihami.


V pátek 11.5. do naší školy volali z Ministerstva zemědělství. Oznámili nám, že přijde zvací dopis na převzetí cen za 1. místo ve výtvarné  soutěži ke Dni vody. Ministerstvo zemědělství se snaží vodu každý rok představit z jiného pohledu. Uplynulý rok se nesl v duchu hesla: „Voda a kultura“. Pro rok 2007 bylo zvoleno téma: „Jak čelit nedostatku vody“. Soutěž by v první řadě měla žáky orientovat na zájem o vodu jako o jeden z nejcennějších přírodních zdrojů na naší planetě. Cílem soutěže pak bylo dovést děti k zamyšlení nad významem vody v našem životě i na to, že její zásoby nejsou na Zemi neomezené. Při motivaci dětí byla vznesena témata nerovnováha mezi spotřebou vody na jedné straně a jejími zásobami na druhé straně, kvalita povrchové a podzemní vody, jak to na Zemi může vypadat v případě nedostatku vody. Našim žákům soutěž pomohla uvědomit si potřebu šetrného a hospodárného zacházení s touto cennou surovinou. Vítězný výkres namalovala Michaela Helbichová (4. r.)


11.5. jsme se od loňska už počtvrté vypravili s rodiči, učiteli a přáteli školy do Prahy do Divadla Na Fidlovačce na Divotvorný hrnec. Pan Töpfer nám dává pravidelně slevu. Smůla nás v ten den trošku cvičila. Ale jen trochu. Cestou jsme se zastavili v Libici na místě jednoho ze slavníkovských hradišť, kde byli v r. 995 vyvražděni skoro všichni Slavníkovci. Seznámili jsme se podrobně se životem sv. Vojtěcha, prohlédli jsme si jeho sochu s nevlastním bratrem Radimem a uháněli dál ku Praze. Trošku nás zradila doprava a v 19,30, kdy jsme už dávno měli sedět v divadle, jsem teprve telefonicky žádala o odklad začátku představení. Vyšli nám vstříc a opravdu o deset minut déle zdvihli oponu. Po velmi vydařeném muzikálu s mnoha notoricky známými písněmi na nás čekal úžasný Čochtan v podání Václava Svobody (Lumír s Ulice) a skvělý Petr Rychlý. Vyfotili jsme se, dostali odpovědi na naše otázky a rychle do autobusu. Jenže ten měl vysklené okno. Ztratil se batoh, diář, rohlíky , hlavně však doklady pana řidiče. Diskman, peníze, dalekohled, kožený kabát a další cenné věci zůstaly netknuté. Policie přijela velmi rychle, ale už méně rychle pak pracovala na policejní stanici. Úřední šiml měl radost, řehtal asi dvě hodiny. Nakonec jsme se mohli vypravit s náhradními doklady pana řidiče k domovu. Do Jaroměře jsme přibyli ve 3 hodiny ráno a někdo ještě déle, protože odvážel účastnici autem do Litiče. Tak to byl tentokrát náš výlet do Prahy. Krásný, poučný, napínavý a nebezpečný.

Přeji krásné dny a pohodu v duši všem!


Na závěr pár fotek na kterých jsou rodiče a my učitelé na túře po Krkonoších ke Dni dětí

zastavkacekaní na bus


Mgr. Irena Hrobská, Dolany

Obecní úřad Dolany, Dolany 32, 552 01 Dolany Královehradecký kraj, tel. +420 491 813 657, obec@dolany-na.cz
design and produce made by © Pavel Spálený - Yučikala Wičaša www.yucikala.net
×